Fritidshem

På Råå Södra skolas fritidshem är ett 100-tal barn inskrivna.

Här kan barnen syssla med lite av varje, efter intresse. Vi har tillgång till den härligt friska havsnära miljön kring skolan för aktiviteter och fri utelek. Inomhus tycker barnen om att pyssla i olika material. Fritidshemmet ligger på första våningen i Råå Södra skola.

Aktiviteter på fritids

Barnen är ute när de kommer från skolan. Vid 14:00 äter vi mellanmål, därefter är det olika aktiviteter beroende på hur dagen har planerats och med hänsyn taget till väder och vind. Ibland får barnen välja att ha fri lek utomhus eller inomhus. Vi plockar fram material så att barnen kan få pyssla: papper, tyg, garn och pärlor. Många tycker det är roligt att lägga pärlplattor, sy, göra garnbollar och väva. Andra gillar att bygga i byggrummet, leka i ”dockis” där de har affär och restaurang och många gillar att spela spel eller sitta och rita. Vi har ett fint riktigt kök som vi använder för bakning.

Utemiljön inspirerar till rörelse. Vi har olika lekar med barnen, allt från bollekar till pjätt. Vi gör utflykter för att barnen ska få prova på friluftsliv och lära sig en del om utrustning och samspel under bar himmel. Gamla Råå ligger nära och hamnen lockar till upptäcktsfärder. Vi utgår ifrån och försöker tillgodose de behov som finns för de olika åldersgrupperna.

Hämtning och lämning

När barnen kommer till fritids efter skolan anmäler de sig alltid hos en i personalen. När de sedan blir hämtade eller går hem själva kommer de och tar i hand och ”blir strukna” från listan. Om barnen ska gå hem själva måste föräldrarna ha lämnat en lapp med tillåtelse; den kan gälla för hela terminen, en vecka eller bara för dagen. Vill man leka med en kompis ska man helst ha bestämt detta dagen innan och föräldrarna meddelar fritids muntligt eller skickar med en lapp. Föräldrarna meddelar också i förväg om det är någon annan som kommer och hämtar, till exempel far- och morföräldrar, andra släktingar eller vänner.

Kontakt och öppettider

Råå Södra skolas fritidshem